2009. november 14., szombat

Phohotosop kontra CorelDraw

Elkészült az első scrap oldalam, photoshoppal. Egy varázsoldalt használtam fel hozzá, mert (állítólag) azzal gyorsan megy. Na, hát ha ez volt a gyors, akkor mennyi ideig tarthat egy varázsoldal nélküli :-)
Végül is, ahhoz képest, hogy tökkezdő vagyok, egész jól elboldogultam. Mégis, csodálkozom azon, hogy szinte majdnem mindenki ps-t, (vagy gimpet) használ az oldalai megalkotásához. Jó, a gimp egyik nagy előnye, hogy ingyenes. A ps viszont egy elég drága program. (mondjuk, épp beszerezhető, ha valaki nagyon akarja) A corel nem ingyenes, de ha valaki meg tudja szerezni, érdemes vele foglalkozni. Hogy miért?
Most, hogy használtam mindkét programot, látom a különbséget. A ps inkább képek manipulására jó, arra tökéletes, a corel viszont inkább szerkesztésre, vagyis kész dolgok összerakására való. Persze, mindkettőben lehet alakzatokat gyártani. De mivel a scrap inkább a dolgok összerakása, ezért én a corellel könyebbnek találom. (kivéve, ha a képet is szerkeszteni kell, bár a corel is tud sokmindent, ebben a ps a profi)
Na, de maradjunk csak a sima szerkesztésnél. A fő könyebbséget a corelban abban látom, hogy mindent egy rétegre rak, és a képernyőn ki tudom jelölni bármelyik elemét, amivel dolgozni akarok. Rögtön látom, melyik van kijelölve, azt áthelyezhetem, méretezhetem, forgathatom, színezhetem, stb. Ha másik objektumot szeretnék arrébb tenni, egy kattintással megtehetem. Persze, dolgozhatok itt is rétegeken, de igazából nem igazán érzem hiányát. Azon kívűl, ugyanúgy látom az elemek sorrendjét, tulajdonságát egy külön oldalsávban, mint a ps rétegeit, csak itt választhatok, hogy pl. a sorrendet magán a készülő művön, egérkattintással, vagy az oldalsávban, áthúzással változtatom.

A ps-ben rétegeket kell kezelni, és állandóan figyelni kell a rétegpalettán, hogy hol is állok, mert a készülő műben nem látom hogy melyik elemmel dolgozom éppen. Ezt időnként ki kell keresni, még akkor is, ha átneveztem a réteget. Ez engem nagyon lassított, és az is előfordult, hogy nem a megfelelő rétegen álltam, így nem is azt mozgattam, amit szerettem volna.

Persze, nem mondom azt, hogy egyik program jobb, vagy rosszabb, mert ez nem igaz. Mindkét program nagyon jó, csak kissé más.
A magam részéről én úgy érzem, hogy a scrapbook készítése esetén maradok a corelnél, viszont egy-egy különleges effektust érdemesebb ps-ben elkészíteni, majd áttenni a corelbe, és úgy felhasználni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése